– Det har varit en jättebra dag! Jag har hela fickan full av visitkort att gå igenom. Det är roligt att vara här på restaurangskolan också, det är en av Sveriges bästa skolor, säger Kai Ahola från Hotell Baltic i Sundsvall.
Mässan inleddes med välkomstdryck från Östanö skafferi och en trerätters lunch lagad på råvaror från ett tiotal olika livsmedelsproducenter i Västernorrland.
Eva Magnusson från förädlingsföretaget Skogens sköna gröna berättar att de hade bra samtal runt bordet och att det lett till affärsmöjligheter som annars inte hade blivit av. Hon har sålt in flera produkter under dagen och fått flera offertförfrågningar.
– De här herrarna kan tänka sig att komma till Ånge för att provsmaka mina produkter berättar hon och pekar på Erik Silverkraft och Felix Sjöblom från Norrlandskustens Pärla, en nybyggd restaurang i Salusand.
Viktigt att skapa kontakter
Livsmedelsproducenter, kockar och restaurangägare från hela länet har bjudits in och producenterna fick utrymme att visa sina produkter i varsin monter. Ett par företagspresentationer fanns också med i programmet. Tobias Andersson från Victorystone var på plats för att berätta om sina erfarenheter från Chefs night på Ulvön i våras. Han poängterar vikten av att skapa kontakter. Det var kontakter som gjorde Chefs night på Ulvön möjligt.
– Sådana här möten som det vi är på idag är viktiga, jag uppmanar er att klämma och känna på produkterna, säger han.
För ökad produktion och ökad efterfrågan
Matmässan är en del i arbetet med Västernorrlands regionala livsmedelsstrategi som bland annat finansieras av Europeiska unionen och syftar till att öka produktionen av och efterfrågan på lokalproducerade livsmedel i länet. Mässan är ett samarbete mellan Länsstyrelsen Västernorrland, Lantbrukarnas riksförbund, Hushållningssällskapet, Destination Sundsvall, Höga Kusten Turism och Härnösands gymnasium.
– Jag har pratat med Clarion länge men nu ska jag dit med en provpåse till veckan. Det gäller att träffa rätt person och det är alltid bra att visa upp sig. Även om det inte skulle bli någon affär nu så kan det ju bli framöver, säger Anna-Karin Näslund från Martells Glutenfria AB. Hennes glutenfria chokladtårta var en av ingredienserna i efterrätten som serverades vid lunchen.