Kommande aktiviteter inom lantbruk och livsmedel

Vill du fördjupa dina kunskaper så finns här ett uppdaterat utbud av aktiviteter. Ta chansen att lära dig mer, få ny inspiration och träffa likasinnade att byta erfarenheter med.

Bilden visar försöksodlingar i Lännäs.

Här nedan presenteras ett uppdaterat utbud av aktiviteter i länsstyrelsens och Hushållningssällskapets regi. Detaljerad information finns i kalendern på länsstyrelsens webbplats eller via Hushållningssällskapet.

>Till länsstyrelsens kalender

> Till Hushållningssällskapets anmälningsformulär

Lännäsdagen – med framtidens lantbruk i fokus

15 augusti, vid förädlingsstationen i Lännäs. Programmet pågår 10.00-15.00, kaffe från 09.30.

Välkommen till en heldag om forskning och utveckling av vallodling och foder samt visning av demonstrationsodlingar och försök.

Odla och musta äpplen

28 augusti

Kurs med studiebesök på temat att starta och driva äppelodling samt förädling och mustning. Mitt i äppelskörden besöker deltagarna Minna och Tomas utanför Örnsköldsvik som planterat 502 äppelträd av 32 olika sorter. De delar med sig av sina erfarenheter kring äppelodling. Trädgårdsrådgivare Elisabeth Öberg berättar om hur du lyckas med äppelodling i norr; förbereder odlingsmarken, sköter träden, förebygger skadedjursangrepp med mera. Dagen avslutas i musteriet där deltagarna får se hur äpplet förädlas till must och cider.

Studieresa till Hälsingland

12 september, heldag

Följ med till Ann-Sofie Englund, vinnare av Lammtoppen 2023 och till Haskens regenerativa lantbruk i Ljusdal. Båda gårdarna drivs ekologiskt och är KRAV-certifierade.

Satsa på rybs: odling, ekonomi och förädling

19 september, tema ekonomi och odling
17 oktober, tema egen pressanläggning

Studiebesök i 2 delar: Ekonomiska förutsättningar att odla rybs samt fördelar och lärdomar av egen pressanläggning.

Matmässa för livsmedelsproducenter och restauranger

23 september, klockan 11.30-15.30

Välkommen till restaurangskolan i Härnösand. Ett tillfälle att mötas, få nya insikter och göra affärer. Målet är att mer lokal mat når ut till restaurangernas menyer. Programmet inleds med lunch lagad på lokala råvaror av restaurangskolans elever, i samarbete med en etablerad kock. Dagen fortsätter sedan med diskussioner och möjligheter att nätverka och utbyta erfarenheter för att utveckla sin verksamhet.

Inspirationsdag om ekologisk grönsaksodling

23 september, klockan 9.30-15

Träffa framgångsrika ekologiska grönsaksodlare som berättar om sina företag; odling, försäljning och drivkraften bakom. Rådgivare ger fördjupade kunskaper om gröngödsling och exempel på ett lyckosamt projekt för gemensam försäljning. KRAV informerar om vad som krävs för certifiering och Örnsköldsviks kommun förklarar fördelarna med Dynamiskt Inköpssystem för att kunna köpa små kvantiteter grönsaker av lokala odlare.

Satsa på majs: odling, maskiner och foder

27 september, tema odling och maskiner
31 oktober, tema majs i foderstaten

Studiebesök och utbildning i två delar. Ta del av information om odling, maskiner och ekonomi, samt utbildning kring hur majs kan användas i foderstaten.

Markkartering och tolkning av jordanalyser

16 oktober kl. 9.30-15 i Medelpad
17 oktober kl. 9.30-15 i Ångermanland

Kursen innehåller bland annat markkartering i praktiken, tolkning av analyser, appen Hur mår min jord samt information om precisionsodlingsstödet som kommer nästa år.

Tre träffar om kalvhälsa

13 november, tema Lungan
4 december, tema mage och tarm
29 januari, tema hygienrutiner

Välkommen till tre tematiska träffar om kalvhälsa med veterinär Ellinor Cederlöf. Innehållet fokuserar på vanliga sjukdomar och rutiner för att hantera dessa. Träffarna äger rum på olika mjölkgårdar i Västernorrland.

Kostnadsfri enskild rådgivning

Det finns också möjlighet att få enskild rådgivning helt kostnadsfritt! Har du betesmarker med särskilda värden eller ekologisk produktion? Vill du ha en översyn av växtföljden eller råd om växtnäringsförsörjning och ogräsreglering? Är du i utvecklingsfas med betesdjur? Finns det växter som behöver extra hänsyn i skötseln eller vill du ha hjälp med betesplaneringen? Det går även att ordna fältvandringar och kurser efter önskemål. Välkommen att kontakta Anna Tjell vid Länsstyrelsen Västernorrland.

anna.tjell@lansstyrelsen.se