Föreläsningsserie om ägarskiften

I vår digitala föreläsningsserie lär du dig mer om hur ett ägarskifte går till. Föreläsarna tar bland annat upp psykologisk motståndskraft, positiva drivkrafter och juridik.
Ett böljande sommarlandskap. Foto.

Landskapsbild från Huli i Sundsvalls kommun. Foto: Kristina Jeppson

Ägarskiften är en stor utmaning inom lantbruket! Enligt en rapport som LRF ungdomen tagit fram är det många unga som vill ta över en gård och bli lantbrukare, men det är få som upplever att de har möjlighet. Med anledning av detta bjuder länsstyrelsen och LRF in till en digital föreläsningsserie med tre fristående kvällsföreläsningar om ägarskiften. Föreläsningarna är till för dig som planerar att ta över eller att överlåta en lantbruksverksamhet.

Del 1: Hur startar processen?

11 mars, klockan 18.30-20.00

Erika Ekesbo Andrén från Skifta rikt berättar hur processen startar. Erika har lång erfarenhet av att stötta lantbrukare genom ett ägarskifte.

Del 2: Psykologisk motståndskraft

11 april, kl. 18.30-20.00

Ellinor Eriksson, psykolog vid BrolinWestrell AB, berättar om att bygga psykologisk motståndskraft, att klara eventuell stress och press och att hitta positiva drivkrafter.

Frågor som tas upp är bland annat:

  • Hur klarar jag av att driva ett lantbruk?
  • Vem blir jag när jag överlåtit min gård?

Del 3: Livsnödvändig juridik

24 april, kl. 18.30 -20.00

Juristen Sara Hjalmarsdotter Glud pratar om familjerätt, olika typer av överlåtande samt skattemässiga aspekter vid överlåtande och övertagande av ett lantbruk. Hon kallar själv sin föreläsning för Livsnödvändig juridik – juridik för ägarskiftare och helt vanliga dödliga.

Anmälan

Mer information och anmälningsformulär finns i kalendern på länsstyrelsens webbplats.

> Länsstyrelsens kalender