Professor Sigrid Agenäs vid SLU inledde programmet med rubriken: Behöver vi ta hänsyn till lokalproducerat när vi rustar för beredskap? Deltog gjorde också Livsmedelsverket som redogjorde för aktuella utredningar och vad dessa kan innebära för kommunerna. Det ligger en rad olika beredningar, remisser och förslag hos regeringen just nu och flertalet av dessa berör just kommunernas livsmedelsberedskap. Mycket tyder på att kommunerna kommer få ett utökat ansvar för främst lagerhållning och att tillhandahålla mat till en större del av civilbefolkningen.
Workshop pekar ut transporter
Efter lunch arbetade deltagarna i workshops kring försörjningsberedskap och logistik med syfte att identifiera synergier mellan kost, beredskap och logistik i länet. Vid efterföljande redovisning framkom bland annat att de flesta kommuner påbörjat arbetet med beredskap och att det handlar om att fortsätta och trappa upp detta arbete. Många identifierade grossister som den svaga länken och att det finns behov av att se över alternativa transporter i händelse av störningar.
Det konstaterades också att det är viktigt att fortsätta efterfråga lokalproducerat trots att behoven är större än vad som finns att tillgå. Kramfors kommun uttryckte vikten av att köpa det som finns för att synliggöra efterfrågan, de har exempelvis inlett ett avtal med en lokal morotsproducent som nu beslutat sig för att utöka verksamheten för att kunna leverera mer till kommunen. De tipsade också om att låta beredskapsmedel bekosta fördyringar i och med lokala inköp. Sollefteå kommun har ett Leaderprojekt där de söker upp lokala producenter och hjälper dem att ingå avtal via DIS. Flera andra kommuner delade också med sig av lokala initiativ.
Ansvar efterfrågas
Det framkom att det finns behov av samordning, att någon måste ta ansvar för att stödja olika aktörer som är avgörande för att livsmedelskedjan ska fungera. Här nämndes el, vatten, lager, betalsystem, insatsvaror, producenter, transportörer, slakterier, förädlare med flera.
— Alla kan göra något för att vi tillsammans ska bli robustare men ingen kan göra allt själv, säger Mirjam Åkerström vid Länsstyrelsen Västernorrland, samordnare för Västernorrlands regionala livsmedelsstrategi.
Dagen var ett samarbete mellan Västernorrlands regionala livsmedelsstrategi och länsstyrelsens enhet för samhällsskydd och beredskap.